NADA

Vad är NADA

NADA-akupunktur är en form av öron-akupunktur som används som ett kopmlement i psykiatrisk vård och beroendevård. Fem korta, mycket tunna nålar sätts på bestämda punkter i båda öronen. NADA kan ges i grupp eller individuellt. Du sitter med nålarna i öronen och vilar i ca 40 minuter. NADA stör inte annan behandling och kan kombineras med t ex läkemedelsbehandling. I början av behandlingsserien och om du har intensiva besvär, får du behandling tätare. När du mår bättre glesas behandlingen ut. Ibland kombineras öronakupunktur med en eller flera akupunkturnålar på kroppen. Du kan också få så kallade kulplåster mellan akupunkturbehandlingarna. Då fästs en liten kula med ett plåster på örat så att kulan kan utöva akupressur. 

Du kan bli trött och dåsig medan du sitter med nålarna i öronen. Ofta infinner sig en behaglig avspänd känsla. Många slumrar till eller somnar. (Om du känner dig mycket påverkad efter behandlingen bör du sitta och vila en stund om du ska köra bil efteråt.) Efter en serie NADA-behandlingar beskriver många förbättrad sömn, mindre oro, ångest och smärta. 

Så verkar akupunktur:

Akupunktur är en flera tusen år gammal behandlingsmetod. När en akupunkturnål sticks genom huden skickas signaler via nervbanorna till hjärnan. Flera signalsubstanser som har en gynnsam verkan frisätts. Akupunktur har god effekt på många men hjälper inte alla.  

Inför sin behandling.

Inför sin NADA behandling ska man tänka på att inte dricka kaffe eller röka helst på någon timme innan behandlingen. Det kan också vara bra att tänka på att man har sköna kläder på sig så man kan slappna av ordentligt. 

Hur går en behandling till?

När du kommer hit tvättar jag först av dina öron med en spritsudd. Efter det sätter jag 5 nålar i vardera öra. (Om det inte är så att vi kanske bara börjar med en eller två nålar om ni tycker det känns obehagligt.) Och evetuellt några extra kropspunkter ni kan läsa om i en annan flik. Efter det får ni sitta i en skön fåtölj med en filt och slappna av i ca 40 minuter. Efter det plockas nålarna bort igen. Sen kan vi sätta kulplåster om ni vill ha det.

Finns det några biverkningar?

NADA har få biverkningar. Man kan bli trött eller yr, och sticket kan upplevas som smärtsamt. Om du upplever obehag tas nålarna bort och du kan avsluta akupunkturbehandlingen.

Många kan uppleva att de får lite huvudvärk efter en behandling. Man kan också uppleva att man behöver springa lite extra på toaletten. Särskilt efter de första 1-2 behandlingarna. En del upplever att de blir lite yra och ett fåtal kan må lite illa. 

Så efter sin behandling så är det bra om man kan ta det lite lugnt och dricka mycket vatten. 

 

Samtal eller inte

Det som jag själv upplevde va väldigt skönt med NADA var att jag inte behövde sitta och berätta min historia ännu en gång (pratat med kuratorer flera gånger genom åren) för jag upplevde inte att det var det jag behövde eller att de gjorde att jag mådde bättre. Här får ni själva välja hur mycket ni vill prata om det ni söker för. Vill ni inte prata är det helt ok och vill ni så är det också helt ok. Jag för givetvis ingenting vidare av det som sägs här och en del har ett stort behov av att prata så jag lyssnar gärna om ni vill det. Fast jag har ingen som helst utbildning inom området men ibland räcker det med att någon lyssnar helt enkelt. 

 

De fem NADA punkterna och dess funktion.

 

 

Sympaticus  - mycket avslappnande och stresslindrande.

Shen Men - Själens port. Minskar stress, smärta, spänning, ångest, depression, sömnlöshet, oro, otålighet och överkänslighet. Det är också en förstärkningspunkt som förstärker de andra nålarna.

Njuren - kan användas vid huvudvärk, insomningssvårigheter, yrsel och oregelbunden mens.

Levern - anses vara bra för att behandla högt blodtryck, dålig matsmältning, migrän, ilska och frustration.

Lungan - lugnar astma och hudsjukdomar. Denna punkt verkar också får psykisk balans speciellt vid känsla av sorg. Bra punkt vid behandling av abstinens och sorg.

 

Tilläggspunkter

 

Som ett tillägg till sin Nada behandling kan man om man vill lägga till några kroppspunkter

                           

Den vanligaste som nästan alla väljer heter GV20 som sitter mitt uppe på huvudet. Den brukar också kallas för whiskey pinnen och används mycket av barnmorskor på kvinnor som ska föda barn. Som smärtlindring och för avslappning. Om man känner stor oro och har väldigt svårt att slappna av kan man också sätta en sömnkrans. Då sätter man fyra nålar som alla riktas in mot GV20 punkten. Det kallas även att kalla in de fyra systrarna.

Sen kan man också få en nål på vardera lillfinger som kallas för hjärta 9.

Denna punkt är slutpunkten för hjärtats meridian och ges vid stark oro, panikångest och mardrömmar.

Nada "Party" hemma

Vill du samla dina nära och kära hemma hos dig för en lugn härlig stund? 

Bjud in dina vänner för att tillsammans kunna få NADA och njuta av en lugn stund i din egen hemtrevliga och trygga miljö. Jag tar med mig mina nålar samt lugn stillsam musik. Det enda som behövs är bara en skön sittplats till varje person. Eller så kan var och en ta med sig en yogamatta att ligga på. 

Kanske bjuda på en härlig kopp the efteråt och få ett bättre välbefinnande. 

 

Samla ihop minst 3 personer så kostar det 150 kr per person samt körersättning. 

Är ni fler än 5 stycken kostar det endast 120 kr per person samt körersättning. 

I körersättning tar jag 10 kr per mil. 

 

Kontakta mig vid intresse.